Επιλογές
Αρχική
Ειδήσεις
Αθλητικά
Σινεμά
Αυτοκίνητο
Κόσμος
Gadgets
Τεχνολογία
Ταξίδια
Θέρμανση
Διάστημα
Aνεξήγητα
Φιλοζωικά
Υγεία,Διατροφή
Αστεία Βίντεο
Αστείες Εικόνες
Παιχνίδια
Καιρός
Επικοινωνία
ΧορηγοίΚατάλογος
Ταξίδια, Διακοπές
Αθλητισμός
Αυτοκίνητο
Τέχνες, Πολιτισμός
Υγεία, Ιατρική
Αγορά, Επαγγελματίες
Εκπαίδευση, Εργασία
Ψυχαγωγία
Υπολογιστές, Internet
Σπίτι, Οικογένεια
Ειδήσεις, ΜΜΕ
Κράτος & Πολιτεία
 
Υγεία
Επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Στο Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας Riken, στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνία, επιστήμονες πραγματοποιούν την πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή μιας θεραπείας που βασίζεται στα iPSC. Τα iPSC είναι επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ενήλικα κύτταρα ενός ασθενούς, τα οποία όμως έχουν επαναπρογραμματιστεί ώστε να δημιουργήσου νέο υγιή ιστό. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει εκατοντάδες είδη κυττάρων που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του. Φροντίζουν να χτυπά η καρδιά, ο εγκέφαλος να σκέφτεται, τα νεφρά να καθαρίζουν το αίμα.
Τα βλαστοκύτταρα είναι τα αρχέγονα κύτταρα που από αυτά προέρχονται όλοι οι ιστοί του σώματος. Είναι οι προμηθευτές των νέων κυττάρων, φροντίζουν να επισκευάσουν τραυματισμένους ιστούς και να αντικαθιστούν άλλα κύτταρα όταν αυτά πεθαίνουν. Αν μπορούσε η επιστήμη να καθοδηγεί τα βλαστοκύτταρα να διαφοροποιηθούν σε όποια μορφή ιστού χρειάζεται, θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθούν π.χ. ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα για την αντιμετώπιση του διαβήτη η κύτταρα με παλμό που θα επισκεύαζαν τον κατεστραμμένο καρδιακό μυ μετά από ένα έμφραγμα.
Ο Ιάπωνας καθηγητής Shinya Yamanaka το 2007 ανακάλυψε ότι υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής ενήλικων κυττάρων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Πέντε χρόνια μετά στο Κέντρο Ρίκεν οι επιστήμονες με την πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή θα προσπαθήσουν να επαναπρογραμματίσουν ενήλικα κύτταρα από το δέρμα ασθενών και να τα διαφοροποιήσουν σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς για να διορθώσουν την όραση τους.
Ωστόσο οι ιάπωνες ερευνητές τονίζουν ότι ακόμη κι αν η κλινική δοκιμή πετύχει, θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν αρχίσει η θεραπεία να εφαρμόζεται μαζικά.

Πρόπολη, Φυσική ασπίδα
Είχε αναφερθεί σε αυτή ο Ιπποκράτης τονίζοντας τις εκπληκτικές ιδιότητές της για τη θεραπεία των πολεμιστών που είχαν τραυματιστεί από τα
εχθρικά βέλη, ενώ λειτουργούσε αποτελεσματικά ως φυσικό φάρμακο κατά των μολύνσεων και του πυρετού. Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης,
κολλητική ουσία, που παράγεται από τις μέλισσες για να θωράκισουν την κυψέλη από τους ξένους εισβολείς.
Είναι ταυτόχρονα αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιικό, μυκητοκτόνο, αντιπαρασιτικό, αναισθητοποιεί και επουλώνει τάχιστα τον
τραυματισμένο ιστό ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό συστήμα του οργανισμού.
Όλες αυτές τις εκπληκτικές ιδιότητές της πρόπολης τις ανακάλυψαν οι αρχαίοι Έλληνες μελισσοκόμοι όταν παρατήρησαν ότι οι μέλισσες αφού
εξουδετέρωναν τον εισβολέα που απειλούσε την κυψέλη τον κάλυπταν στην συνεχεια μια μια σκουρόχρωμη ρητινώδης, κολλητική ουσία
δημιουργώντας ένα κουκούλι προστασίας για να αποφύγουν την μόλυνση από την αποσύνθεσή που θα έθετε σε κίνδυνο όλο τον πληθυσμό της
κυψέλης. Το ονόμαζαν και μαύρο κερί και επειδή το έβρισκαν συνήθως πιο κοντά στην είσοδο της "πόλης" των μελισσών του έδωσαν το όνομα
προ-πόλη. Την πρόπολη τη βρίσκει κανείς σε πολλές μορφές. Αν εξαιρεθούν τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης σώματος, μέσω των οποίων είναι
πιο γνωστή, η πιο κοινή μορφή της είναι το διάλυμα σε αλκοόλ, το βάμμα, που βρίσκει κανείς τώρα πια σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία.

Ιπποφαές, η κορυφαία τροφή στον κόσμο
Tο Ιπποφαές είναι ένα φυτό με εξαιρετικές ιδιότητες, το οποίο δίκαια κατέχει την κορυφαία θέση ανάμεσα στα συμπληρώματα διατροφής για τα θρεπτικά του συστατικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Με 190 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη C και Ε, πλούσιο σε αντιοξιδωτικά, λιπαρά οξέα Ω3, Ω6, Ω9 και Ω7 που μόνο αυτό περιέχει, ενισχύει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και προσφέρει δύναμη και ενέργεια.
Το Ιπποφαές είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά της γής. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στις εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου είχε παρατηρηθεί ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού, ενώ το τρίχωμά τους άρχιζε να γυαλίζει, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του (ίππο-φάος = άλογο που γυαλίζει). Έτσι, μαζί με τον ίδιο το χρησιμοποιούσαν και οι στρατιώτες του, αντλώντας αντοχή και δύναμη. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αλλά και πολυάριθμοι δυτικοί επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο.

Ελπίδες για θεραπεία του AIDS
Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν με ένα ειδικά τροποποιημένο ένζυμο να εξαφανίσουν τον ιο HIV από καλλιέργειες μολυσμένων κυτταρων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποτελεσματική θεραπεία του AIDS.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιο HIV ανέρχεται σήμερα στα 40 εκατομμύρια.
Τα πολλού ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όπως τονίζουν οι γερμανοί ειδικοί, έχουν επιτευθεί στο εργαστήριο και σε μολυσμένα κύτταρα μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα και χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα μέχρι να πετύχουν αποτελεσματική ίαση σε ασθενείς με AIDS. Αισιοδοξούν όμως ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η οριστική θεραπεία για την μάστιγα του αιώνα.

Μεσογειακή προστασία κατά του καρκίνου
Έως τώρα γνωρίζαμε ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην μείωση της εμφάνισης καρδιοπαθειών του διαβήτη αλλα δρα ευεργετικά και κατά της κατάθλιψης και της άνοιας. Νεότερες μελέτες βεβαιώνουν πλέον ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και κατά του καρκίνου.
Επιστήμονες του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας αναλύοντας δεδομένα για 485.000 Ευρωπαίους, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί εντός εννέα ετών στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης για τη διατροφή και τον καρκίνο, επιβεβαίωσαν ότι όσοι ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο, τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνου παγκοσμίως.
Μεσογειακή διατροφή ειναι το παραδοσιακό διατροφολόγιο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων μεσογειακών χωρών που βασίζεται στο ελαιόλαδο και είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά, ενώ περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών.

 

© e-catalog.gr - All Rights Reserved