Επιλογές
Αρχική
Ειδήσεις
Αθλητικά
Σινεμά
Αυτοκίνητο
Κόσμος
Gadgets
Τεχνολογία
Ταξίδια
Θέρμανση
Διάστημα
Aνεξήγητα
Φιλοζωικά
Υγεία,Διατροφή
Αστεία Βίντεο
Αστείες Εικόνες
Παιχνίδια
Καιρός
Επικοινωνία
ΧορηγοίΚατάλογος
Ταξίδια, Διακοπές
Αθλητισμός
Αυτοκίνητο
Τέχνες, Πολιτισμός
Υγεία, Ιατρική
Αγορά, Επαγγελματίες
Εκπαίδευση, Εργασία
Ψυχαγωγία
Υπολογιστές, Internet
Σπίτι, Οικογένεια
Ειδήσεις, ΜΜΕ
Κράτος & Πολιτεία
 
Τεχνολογίκα Νέα
Ύφασμα εξοντώνει μικρόβια και ιούς
Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε την επιτακτική ανάγκη ώστε εταιρίες και ερευνητικά κέντρα να ασχοληθούν με την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογιών που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από κάθε είδους βακτήρια και μικρόβια. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η εταιρία Trajet, δημιούργησε ένα ύφασμα με απολυμαντικές ιδιότητες. Η γαλλική εταιρεία είχε ανάπτυξη και κατά το παρελθόν υφάσματα με δυνατότητα αυτοκαθαρισμού για την καταπολέμηση των λεκέδων. Μετά την πανδημία και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό οι γάλλοι ερευνητές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός υφάσματος που θα είναι ικανό να εξαλείψει σχεδόν το 100% του ιικού φορτίου, χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοκατάλυση. Μέσα στο ύφασμα έχουν ενσωματωθεί υλικά που ενεργοποιούνται όταν έρχονται σε επαφή με τις υπεριώδεις ακτίνες. Έτσι, δημιουργείται μια αντίδραση που οξειδώσει τις ενώσεις και να τις μετατρέπει σε ακίνδυνα μόρια, όπως το νερό ή το αλάτι. Χάρη στο φυσικό ή τεχνητό φως, αυτό το ύφασμα είναι ικανό να καταστρέψει πολλά βακτήρια, μικρόβια και ιούς σε μόλις 1 λεπτό. Οι δοκιμές που διεξήχθησαν από ανεξάρτητα εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία έχουν επίσης αποδείξει την αποτελεσματικότητά του έναντι και του νέου κορωνοϊού. Το «έξυπνο» ύφασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και στα καθίσματα θεάτρων και συναυλιών. Μεταξύ των προβολών μιας κινηματογραφικής αίθουσας θα μπορούσε να υπάρξει μια ολιγόλεπτη έκθεσης σε υπεριώδες φως για να απολυμανθεί ο χώρος.

Hyperloop: Το τρένο με την ταχύτητα του ήχου
Ένα επίγειο μέσο μεταφοράς που θα κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Έλον Μασκ, ένας από τους πιο πετυχημένους και καινοτόμους επιχειρηματίες στον κόσμο. Το Hyperloop, υπόσχεται ότι θα μεταφέρει τους επιβάτες με ανέσεις παρόμοιες με αυτές επιβατικού αεροπλάνου και με ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 1200 χλμ/ώρα. Το Hyperloop θα είναι ένα τρένο που δεν θα κινείται πάνω σε ράγες στο έδαφος αλλά στο εσωτερικό αγωγών που έχει αφαιρεθεί ο αέρας για να ελαχιστοποιηθούν οι αντιστάσεις. Το τρένο αυτό θα αποτελείται από βαγόνια σε σχήμα κάψουλας με χωρητικότητα 8 ατόμων. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι το υπερηχητικό τρένο να συνδέσει το Λος Αντζελες με το Σαν Φρανσίσκο που βρίσκονται σε απόσταση 600 χλμ. Μια απόσταση που το Hyperloop αναμένεται να κάνει σε 30 λεπτά. Το κόστος για την σύνδεση των δυο μεγαλουπόλεων έχει υπολογιστή ότι θα αγγίξει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Inspiration: Νταλίκα ρομπότ
Δοκιμές στους αυτοκινητόδρομους τις Νεβάδα, ξεκίνησε η πειραματική ρομποτική νταλίκα Inspiration. Το αυτόνομο όχημα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ, αισθητήρες και υπολογιστές που ελέγχουν τα φρένα και το γκάζι και μπορεί αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι 100 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι δημιούργημα τις γερμανικής Daimler και πραγματοποιεί δοκιμές στην Νεβάδα που είναι μια από τις τέσσερις αμερικανικές πολιτείες που έχουν δώσει άδεια για την κίνηση αυτόνομων οχημάτων στο οδικό τους δίκτυο. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη οδηγού πίσω από το τιμόνι, ο οποίος όμως απλά επιβλέπει και καλείται να επέμβει μόνο σε περίπτωση που το σύστημα παρουσίαση σφάλμα. Η κίνηση ενός ρομποτικού οχήματος είναι πιο εύκολη στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, καθώς δεν υπάρχουν διασταυρώσεις και φανάρια. Ωστόσο η χρήση αυτόνομων οχημάτων αναμένεται να καθυστερήσει μερικά χρόνια ακόμα καθώς η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την κίνηση οχημάτων ρομπότ στους δρόμους.

20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν ως το 2030 από τα ρομπότ
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα, αναμένεται αύξηση της ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα λόγω της εισόδου των βιομηχανικών ρομπότ. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε ρομπότ που εγκαθίσταται χάνονται κατά μέσο όρο δυο θέσεις εργασίας από το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Η εταιρία Oxford Economics η οποία πραγματοποίησε την έρευνα έχει υπολογίσει ότι από το 2000 έχουν εξαφανισθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια θέσεις εκ των οποίων 250.000 στις ΗΠΑ, 400.000 στην Ευρώπη και 500.000 στην Κίνα. Περισσότερο ευάλωτες είναι οι θέσεις του λιγότερο εξειδικευμένου προσωπικού ιδιαίτερα αυτών που πραγματοποιούν καθημερινά μια επαναλαμβανόμενη εργασία, καθώς τα ρομπότ εμφανίζουν ασύγκριτα μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Αντίθετα θέσεις εργασίας που προϋποθέτουν δημιουργικότητα και πιο εξειδικευμένες δεξιότητες δεν αναμένεται να κινδυνεύσουν στο άμεσο μέλλον από την προέλαση του αυτοματισμού.

Μπαταρία που φορτίζει σε δευτερόλεπτα
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Zhejiang της Κίνας ανέπτυξαν ένα νέο τύπο μπαταρίας που υπόσχεται να λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των χρηστών κινητών τηλεφώνων που είναι η πολύωρη φόρτιση, καθώς η νέας τεχνολογίας μπαταρία μπορεί να φορτιστεί σε δευτερόλεπτα. Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Gao Chao, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Πολυμερών του Πανεπιστημίου Zhejiang, σχεδίασε μια μπαταρία που χρησιμοποιεί ταινίες γραφένιου ως άνοδο και μεταλλικό αλουμίνιο ως κάθοδο. Σε λειτουργία γρήγορης φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε 1,1 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Gao. Τα πειράματα δείχνουν ότι η μπαταρία διατηρεί το 91% της αρχικής της χωρητικότητας μετά από 250.000 επαναφορτίσεις, ξεπερνώντας όλες τις προηγούμενες μπαταρίες όσον αφορά τη διάρκεια ζωής του κύκλου. Ωστόσο η κατασκευή μιας τέτοιας μπαταρίας είναι ακόμα δαπανηρή και θα υπάρξει μαζική παραγωγή εφόσον δημιουργηθούν φθηνότεροι ηλεκτρολύτες.

BiCMOS: Το ευλύγιστο τρανζίστορ
Ένα εξαιρετικά λεπτό τρανζίστορ, που μπορεί να προσαρμοστεί στο ανθρώπινο σώμα και να ακολουθεί καλύτερα τις κινήσεις του, δημιούργησε ομάδα μηχανικών του University of Wisconsin. Το νέας τεχνολογίας κύκλωμα είναι τυπωμένο σε μια εύκαμπτη μεμβράνη η οποία μπορεί να κάμπτεται και να τεντώνεται, δίνοντας την δυνατότητα για την κατασκευή υπολογιστών που θα φοριούνται σαν ρούχο. Το νέο τρανζίστορ BiCMOS (bipolar complementary metal oxide semiconductor), αποτελείται από μια μονού κρυστάλλου νανομεμβράνη πυριτίου που έχει προσαρμοστεί σε ένα εύκαμπτο κομμάτι πλαστικού. Σε όλα τα μοντέρνα ηλεκτρονικά το βασικότερο δομικό στοιχείο τους είναι το τρανζίστορ, με το επίτευγμα των αμερικανών ερευνητών διευρύνονται οι ορίζοντες της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών για την δημιουργία αισθητήρων νέας τεχνολογίας καθώς και για την κατασκευή έξυπνων συσκευών υγείας που θα μπορούν να φοριούνται.

Κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεται μπαταρία
Ερευνητές του University of Washington στο Σιάτλ, έφτιαξαν ένα κινητό τηλέφωνο που συλλέγει ενέργεια από τα ραδιοσήματα, ή από το φως. Το κινητό καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια για την πραγματοποίηση κλήσεων σε σχέση με τις ανάλογες συσκευές που ήδη χρησιμοποιούνται, ενώ για την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκαν υλικά που είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο. Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια που αντλεί από τα ραδιοκύματα που κατακλύζουν πλέον το σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον. Σταθμοί ραδιοφώνου, τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς και πύργοι κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται παντού γύρω μας. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα όμως του νέου τηλεφώνου είναι η κατάργηση του ενεργοβόρου χαρακτηριστικού των περισσότερων κινητών που είναι η μετατροπή του αναλογικού σήματος της φωνής σε ψηφιακό. Μια διαδικασία που τα υπόλοιπα κινητά δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν χωρίς την χρήση μπαταρίας. Αρχικά ο χρήστης του τηλεφώνου θα πρέπει να φορά ακουστικά, ενώ σχεδιάζεται η αναβάθμιση της συσκευής με μια οθόνη χαμηλής ενέργειας και την προσθήκη μιας απλής κάμερας. Μια από τις πρώτες χρήσης του, θα είναι η προσθήκη του κυκλώματος σε ένα εξελιγμένο smartphone για την παραγματοποιήσει κλήσεων εκτάκτου ανάγκης όταν η μπαταρία του θα έχει εξαντληθεί.

Stentrode: Έλεγχος συσκευών μέσω της σκέψης
Αυστραλοί ερευνητές δημιούργησαν ένα εμφύτευμα που μοιάζει να είναι βγαλμένο από την επιστημονική φαντασία και συγκεκριμένα από το «Matrix». Το Stentrode με τα μικροσκοπικά του ηλεκτρόδια έχει την δυνατότητα να μετατρέπει τα εγκεφαλικά σήματα σε εντολές που επιτρέπουν των απευθείας έλεγχο των συσκευών μέσω της σκέψης. Το Stentrode περιέχει ένα δίκτυο μικροσκοπικών ηλεκτροδίων και εμφυτεύεται κοντά σε αιμοφόρο αγγείο δίπλα στον κινητικό φλοιό με μια απλή επέμβαση. Μια μέθοδο που προσφέρει αξιοπιστία σε βάθος χρόνου χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Motobot: Ένα ρομπότ που οδηγεί μοτοσικλέτα!
Στο Tokyo Motor Show, παρουσίασε η Υamaha το Motobot, ένα ρομπότ που εμφανίστηκε να καβαλά μια σπορ μοτοσικλέτα 1.000 κ.εκ.! Το Motobot είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα της Ιαπωνικής εταιρίας που προσπαθεί να συνδυάσει δυο σημαντικές τεχνολογίες, αυτή της Yamaha στις μοτοσικλέτες παράλληλα με αυτή της ρομποτικής. Σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενός ρομπότ αναβάτη που θα μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε κοινή, χωρίς μετατροπές, μοτοσικλέτα. Τελικός στόχος είναι η εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας για τον αναβάτη, αντίστοιχων με αυτά των αυτοκινήτων. Συστήματα τα οποία θα παρέχουν στον αναβάτη, καλύτερο έλεγχο στην κίνηση της μηχανής ώστε αυτός να μην κινδυνεύει με έξοδο από το δρόμο και να μπορεί να αποφύγει σύγκρουση με οχήματα, αλλά και πεζούς.

Κοντά στον κβαντικό υπολογιστή
Κβαντικό ολοκληρωμένο κύκλωμα σε πυρίτιο, κατασκεύασαν για πρώτη φορά ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, που αναμένεται να επιταχύνει την δημιουργία του πρώτου λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή, που θα εκτελεί υπολογισμούς ταχύτερα από κάθε άλλον. Οι αυστραλοί ερευνητές κατασκεύασαν μια λογική πύλη δύο κβαντικών bits (qubits), μετατρέποντας τα τρανζίστορ ενός συμβατικού τσιπ πυριτίου σε κβαντικά bits. Μέχρι σήμερα θεωρείτο αδύνατο να «συνομιλήσουν» μεταξύ τους δύο κβαντικά bits πυριτίου και έτσι να δημιουργηθεί μια λογική πύλη που θα αποτελέσει αργότερα και το θεμέλιο ενός κβαντικού υπολογιστή. Είχαν επιτευχθεί και κατά το παρελθόν κβαντικοί υπολογισμοί αλλά όχι σε πυρίτιο, που είναι το παραδοσιακό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο υλικό κατασκευής επεξεργαστών. Η χρησιμοποίηση του πυριτίου καθιστά την κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή περισσότερο εφικτή, καθώς βασίζεται στην ίδια βιομηχανική τεχνολογία με τους σημερινούς υπολογιστές.

Smartwatch με αυτόνομη συνδεσιμότητα
Το LG Watch Urbane 2nd Edition είναι η πρώτη συσκευή Android με αυτόνομη συνδεσιμότητα, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 4G, Bluetooth και Wi-Fi. Κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί είτε ανεξάρτητα, είτε σε συνεργασία με το smartphone του κατόχου του. Το smartwatch δεύτερης γενιάς, διαθέτη οθόνη στρογγυλή P-OLED με ανάλυση 480x480 pixels. Φορά επεξεργαστή Snapdragon 400 από την Qualcomm, έχει μνήμη RAM 768MB και η ενσωματωμένη μνήμη έχει χωρητικότητα 4GB. Έχει ενσωματωμένους μια σειρά αισθητήρες όπως επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, πυξίδα, βαρόμετρο, GPS και αισθητήρα καρδιακών παλμών. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε νερό και σκόνη και το σασί του είναι από ατσάλι.

Ερευνητές δημιούργησαν λαμπτήρα πάχους 1 ατόμου
Επιστήμονες του Seoul National University και του Columbia Engineering, παρουσίασαν ορατή πηγή φωτός από γραφένιο με πάχος μόλις ένα άτομο. Αποτελεί την λεπτότερη πηγή φωτός που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και αναμένεται να προκαλέσει πραγματική επανάσταση στη βιομηχανία κατασκευής OLED panels. Επιστήμονες, σύνδεσαν λεπτές λωρίδες γραφενίου με μεταλλικά ηλεκτρόδια και διοχέτευσαν σε αυτά ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά κατόπιν άρχισαν να αναπτύσσουν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 2500 βαθμούς κελσίου, δίνοντας στην συνέχεια ένα ιδιαίτερα έντονο φως. Το γραφένιο, είναι ένα υλικό που συνεχίζει να εκπλήσσει τους επιστήμονες. Δεν μπορεί να θεωρείτε υπερβολική πλέον η άποψη που χαρακτηρίζει το γραφένιο ως το “μαγικό” υλικό του 21ου αιώνα.

Ρομπότ αναγνωρίζει συναισθήματα
Την δημιουργία της Pepper, του πρώτου ρομπότ που καταλαβαίνει τα συναισθήματα των ανθρώπων ανακοίνωσαν δυο ιαπωνικές εταιρείες. Η Pepper είναι εφοδιασμένη με νέους αισθητήρες αναγνωρίσεις και ειδικό λογισμικό που της δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους όπως κανένα ρομπότ μέχρι σήμερα. Το σύνθετο εγχείρημα της αναγνώρισης των συναισθημάτων του ανθρώπου, κατάφεραν οι Ιάπωνες επιστήμονες να το πετύχουν εφοδιάζοντας την Pepper με μια ευρεία γκάμα αισθητήρων. Για το σκοπό αυτό ανέπτυξαν προηγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης της φωνής και ανάλυσης του τόνου του συνομιλητή, καθώς επίσης και των εκφράσεων του προσώπου. Επιπλέον, το ρομπότ ελέγχει τις κινήσεις του σώματος, αναλύοντας ακόμα και τις χειρονομίες. Όλα τα δεδομένα, η Pepper τα επεξεργάζεται χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους που όχι μόνο της δίνουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το συναίσθημα, αλλά έχει ενσωματωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που την βελτιώνει συνεχώς μέσα από τη καθημερινή αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Αποσύρεται ο Internet Explorer
Τίτλοι τέλους για τον άλλοτε κυρίαρχο browser, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε ότι ο Internet Explorer δεν θα περιέχεται στα Windows 10. Η Microsoft οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση γιατί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι χρήστες γύριζαν την πλάτη στον Explorer προτιμώντας τον Google Chrome και τον Mozilla Firefox για τις περιηγήσεις τους στο διαδίκτυο. Η ανάπτυξη του Internet Explorer ξεκίνησε από την Microsoft το καλοκαίρι του 1994 με χρήση του πηγαίου κώδικα του Spyglass Mosaic, ενός πρώιμου και σχεδόν άγνωστου προγράμματος περιήγησης του διαδικτύου. Επίσημη έναρξη της κυκλοφορίας του έγινε την επόμενη χρονιά το 1995 καθιστώντας τον σύντομα τον πλέον δημοφιλή πρόγραμμα περιήγησης με αποκορύφωμα τις χρονιές 2003 και 2004 όπου το ποσοστό χρήσης του ανήλθε στο εκπληκτικό 95%! Τα επόμενα χρόνια όμως αποτέλεσε αντικείμενο πολλών επικρίσεων σχετικά με την ασφάλεια. Καθώς μεγάλο μέρος των spyware, των adware και των ιών εκμεταλλεύτηκαν τα κενά ασφαλείας που οφείλονται στην αρχιτεκτονική του με αποτέλεσμα πολλές φορές ο χρήστης να ξεγελιέται και να εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία του. Αντικαταστάτης του θα είναι το Project Spartan για τον οποίο φήμες αναφέρουν ότι αναμένεται να συνδυάζει πολλά στοιχεία από τους Mozilla και Chrome προκειμένου η Microsoft να κερδίσει και πάλι την προτίμηση των χρηστών.

Κλείνει το Rapidshare
Το Rapidshare το οποιο υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την λειτουργία του. Έχοντας αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλές κατηγοριες για διακίνηση πειρατικού υλικού μέσω της υπηρεσίας του, προσπάθησε ανεπιτυχώς τα τελευταία χρονια να μετατραπεί σε μία cloud υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων όπως το Dropbox. Όλα ξεκίνησαν όταν υποχρεώθηκε να εφαρμόσει αντί-πειρατικά μετρα και ανάγκασε την πλειοψηφία των χρηστών του να του γυρίσουν την πλάτη καθώς είχε ταυτιστεί με το κατέβασμα πειρατικών ταινιών, μουσικής και προγραμμάτων. Η επίσημη ανακοίνωση καλεί τους χρήστες του να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε άλλες υπηρεσίες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, καθώς την επόμενη ημέρα η υπηρεσία θα κλείσει.

Νέα οικολογικά φωτοβολταϊκά
Μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών που αναμένεται να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες. Τα νέα φωτοβολταϊκά είναι φθηνότερα, περισσότερο αποδοτικά και κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Μέχρι και σήμερα Οι ηλιακές κυψέλες των φωτοβολταϊκών κατασκευάζονταν από πυρίτιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα φωτοβολταϊκά να έχουν μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών από τελλουρίδιο του καδμίου, υπόσχεται ηλιακές κυψέλες ενεργειακά πιο αποδοτικές. Το νέο υλικό επιτρέπει την κατασκευή λεπτότερων, ελαφρύτερων και πιο εύκαμπτων κυψελών. Αυτό όμως που εμποδίζει την μαζική παραγωγή τους είναι το γεγονός ότι για την παραγωγή των κυψελών από τελλουρίδιο του καδμίου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το χλωριούχο κάδμιο ένα υλικό ιδιαίτερα τοξικό και πολύ ακριβό. Οι Βρετανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Ανανεώσιμης Ενέργειας Στέφενσον και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ανακάλυψαν ότι το καρκινογόνο χλωριούχο κάδμιο μπορεί να αντικατασταθεί από το χλωριούχο μαγνήσιο που είναι φθηνότερο και πιο ασφαλές υλικό. Επιτρέποντας έτσι την παραγωγή φωτοβολταϊκών που θα μπορούν να ανταγωνιστούν σε αποδοτικότητα επί ίσοις όροις τα συμβατικά καύσιμα. Μια τέτοια εξελίξει αναμένεται να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο.

Nekoma: Η απόρρητη πυραμίδα των ΗΠΑ
Ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξη της πυραμίδας Nekoma, ενός απόρρητου σχεδίου που χρηματοδότησε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στη καρδιά του Ψυχρού Πολέμου. Στόχος του προγράμματος ήταν η προστασία των μεγάλων αστικών κέντρων από την απειλή των Σοβιετικών πυραύλων. Σύμφωνα με πληροφορίες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, η πυραμίδα Nekoma ήταν μέρος ενός συμπλέγματος στρατιωτικών εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκε το 1975 στη Βόρεια Ντακότα και περιλάμβανε συστοιχίες πυραύλων Spartan καθώς και άλλων μικρότερου βεληνεκούς. Κατάφερε να αποσπάσει χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων αλλά σύντομα θα εγκαταλειφθεί, λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας που απειλούσαν άμεσα την υγεία του προσωπικού των εγκαταστάσεων.

Κυριαρχία των γυναικών στα social media
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ για τους χρήστες των social media, βρέθηκε ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι γυναίκες. Η έρευνα αποκάλυψε, ότι η κυριαρχία των αμερικανίδων στα κοινωνικά δίκτυα δεν περιορίζεται μόνο στην μεγάλη συμμετοχή αλλά εκδηλώνεται και με περισσότερους τρόπους. Οι γυναίκες επίσης προηγούνται και στην πρόσβαση στα social media μέσω smartphones και tablets. Ενώ ελέγχουν τους λογαριασμούς τους συχνότερα από τους άνδρες και με μεγαλύτερο εύρος ανταλλαγής νέων, μιας που οι άνδρες προτιμούν περισσότερο τους ειδησεογραφικούς και αθλητικούς ιστότοπους. Εκεί όμως που η συμμετοχή τους ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των ανδρών είναι στην νέα κατηγορία social media τα «οπτικού» χαρακτήρα δίκτυα, όπως το Pinterest και το Instagram με ποσοστά 33% έναντι 8%.

Κάθε 60 δευτερόλεπτα στο Internet
Ποιες είναι οι αγαπημένες συνήθειες των χρηστών του διαδικτύου, είναι το θέμα της μεγάλης έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Intel. Η «χαρτογράφηση» του internet ανέδειξε ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία για τις προτιμήσεις των χρηστών κάθε λεπτό που περνάνε online.


Η μέτρηση της Intel έδειξε ότι κάθε 60 δευτερόλεπτα:
- Αποστέλλονται 204 εκατομμύρια e-mail.
- Πραγματοποιούνται 2 εκατομμύρια αναζητήσεις μέσω της Google.
- Γίνεται θέαση σε 1,3 εκ. βίντεο στο YouTube.
- Γράφονται 100.000 tweets στο twitter.
- "Κατεβαίνουν" 47.000 εφαρμογές.
- Προβάλλονται 20 εκατομμύρια φωτογραφίες.
- Προβάλλονται 6 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook.
- Γίνονται πωλήσεις 83.000 δολαρίων στην Amazon.

Υπολογιστής που θα σκέφτεται όπως ο άνθρωπος
Υπολογιστικά συστήματα που θα μιμούνται τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου προσπαθούν να κατασκευάσουν επιστήμονες της IBM. Οι νέοι υπολογιστές θα σκέφτονται και θα επεξεργάζονται τα δεδομένα παρόμοια με τον άνθρωπο, εξασφαλίζοντας μια πιο φυσική αλληλεπίδραση μαζί του. Συνεργαζόμενη με το πρόγραμμα SyNAPSE της DARPA, η IBM ανέπτυξε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που προσομοιώνει την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το 2011 οι ερευνητές της IBM κατάφεραν να προσομοιώσουν 530 δισεκατομμύρια νευρώνες. Σήμερα όσο και αν μας φαίνεται αδιανόητη ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένας υπολογιστής που θα διαθέτει νοημοσύνη παρόμοια με αυτή του ανθρώπου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας βιολογικός μηχανισμός με συγκεκριμένη δομή που όσο περίπλοκη και αν είναι, αν στο μέλλον η τεχνολογία επιτρέψει την κατασκευή ενός πιστού αντίγραφου του. τότε θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά ενός κανονικού εγκεφάλου.

Ρομπότ μεγέθους μύγας
Μικροσκοπικό ρομπότ με μέγεθος όσο μια μύγα κατάφεραν να δημιουργήσουν αμερικανοί επιστήμονες. Κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και με βάρος που δεν ξεπερνά το ένα γραμμάριο έχει την δυνατότητα να πετά όπως μια μύγα και είναι η μικρότερη πτητική συσκευή που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος. Το μικρό αυτό τεχνολογικό θαύμα των ερευνητών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κινεί τα μικροσκοπικά φτερά του 120 φορές το δευτερόλεπτο με την βοήθεια των πρωτοποριακών ηλεκτρονικών μυών που διαθέτει. Μια από τις μελλοντικές αποστολές του θα μπορούσε να είναι η βοήθεια σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων που έχουν παγιδευθεί σε συντρίμμια κτιρίων.

Google Project Loon
Το Project Loon είναι το επαναστατικό εγχείρημα της Google για παροχή σύνδεσης στο internet για χρήστες, σε ολόκληρο τον πλανήτη, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό θα γίνει εφικτό με την χρήση μπαλονιών, που το κάθε ένα θα είναι ένας ασύρματος σταθμός παροχής 3G σύνδεσης στο internet.
Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν στην Νέα Ζηλανδία με απελευθέρωση 30 μπαλονιών καλύπτοντας μια περιοχή 40 χιλιομέτρων. Τα μπαλόνια πετούν σε ύψος 20 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, σε διπλάσιο ύψος από τις πτήσεις αεροπλάνων και πτηνών. Είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο, έχουν 15 μέτρα πλάτος και ζυγίζουν 22 κιλά.
Στο εξοπλισμό του περιλαμβάνονται υπολογιστικά συστήματα αλλά και δέκτες GPS, καθώς και ραδιοπομποί για το συντονισμό των μπαλονιών προκειμένου να βρίσκονται κάθε φορά στην τοποθεσία που πρέπει. Οι ταχύτητες του internet που θα παρέχει το Project Loon, αναμένεται να είναι παρόμοιες ή ταχύτερες από τα σημερινά 3G δίκτυα.
Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η αναμετάδοση του σήματος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι δύσκολη, λόγο των παρεμβολών από διάφορα δίκτυα. Η Google θα λύση το πρόβλημα του εξαιρετικά θορυβώδες περιβάλλοντος αυξάνοντας την ένταση του σήματος αναμετάδοσης.

Πλωτά νησιά
Η ιδέα να κατασκευαστούν πλωτά τεχνητά νησιά. Ικανά να φιλοξενήσουν χιλιάδες κάτοικους μπορεί να φαντάζει σήμερα σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σε λίγα χρόνια όμως είναι σίγουρο ότι οι νέες τεχνολογίες θα κάνουν πραγματικότητα ένα τέτοιο εγχείρημα. Νησιωτικές χώρες όπως οι Μαλδίβες και τα νησιά Κιριμπάτι απειλούνται στα επόμενα χρόνια από αφανισμό λόγο της παγκόσμιας αύξησης της στάθμης των θαλασσών. Ήδη οι κυβερνήσεις τους αναζητούν τρόπους σωτηρίας. Η αρχική σκέψη να υψωθούν κυματοθραύστες πέρα από το τεράστιο κόστος κατασκευής τους δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα. Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους έχουν αναθέσει σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία την μελέτη κατασκευής πλωτών νησιών αρχικά για τουριστικές δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την σταδιακή στέγαση όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού τους σε αυτά. Οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα πλωτά νησιά είναι να είναι ενεργειακά αυτόνομα και ικανά να παράγουν με την μέθοδο της αφαλατώσεις πόσιμο νερό που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Αρχιτέκτονες από διάφορες χώρες εργάζονται πάνω σε τέτοια project και αισιοδοξούν ότι σύντομα μεγάλα πλωτά νησιά θα κατασκευαστούν θα αποτελούν μόνιμη κατοικία για χιλιάδες ανθρώπους.

Tianhe-2, ο νέος υπερυπολογιστής
Ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο ονομάζεται Tianhe-2 (Γαλαξίας-2) και είναι δημιούργημα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας. Είναι ο ισχυρότερος στον κόσμο και κάνει 33.860 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο δίνοντας στους κινέζους ξανά τον τίτλο του πρωταθλητή ξεπερνώντας τους Αμερικανούς με τον Titan.
Είναι δυο φορές πιο γρήγορος από τον έως τώρα καλύτερο. κανένας δεν περίμενε να επιτευθεί τέτοια υπολογιστική ισχύει πριν το 2015. Έχει πραγματική απόδοση 33,86 petaflop ανά δευτερόλεπτο, ενώ θεωρητικά μπορεί να την αυξήσει μέχρι τα 54,9 petaflop ανά δευτερόλεπτο.
Οι υπερυπολογιστές είναι στην ουσία υπολογιστές "τέρατα" που αποτελούνται από χιλιάδες επεξεργαστές και χρησιμοποιούνται από μεγάλα ερευνητικά κέντρα για εργασίες που απαιτούν μεγάλου όγκου υπολογιστική ισχύει. Η ικανότητα υπολογισμών μετριέται με τον όρο Flops (FLoating-point Operations Per Second, Υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).

Αυξημένες πωλήσεις για την Apple
Αύξηση των πωλήσεων τόσο των iPhone όσο και των iPad ανακοίνωσε η Apple. Πιο συγκεκριμένα η Αμερικανική εταιρία έδωσε στην δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013 όπου είναι εμφανής η εντυπωσιακή άνοδος των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Τα iPad παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση με 19,5 εκατομμύρια συσκευές, 7,7 εκατομμύρια περισσότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ακολούθησαν τα iPhone όπου οι πωλήσεις ανήρθαν στα 37,4 εκατομμύρια, 2,3 περισσότερα από την περυσινή περίοδο. Οι Mac κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα ενώ τα iPod ακολούθησαν πτωτική πορεία με 5,6 εκατομμύρια πωλήσεις. Τα συνολικά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 43,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

500 εκατομμύρια χρήστες στο Twitter!
Πάνω από 500 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες έχει φτάσει να έχει πλέον το Twitter. Καθημερινά γράφονται 1 εκατομμύριο νέοι χρήστες ισχυροποιώντας έτσι την θέση του στον χώρο των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δημοφιλέστερο social media παραμένει ακόμα το Facebook με περισσοτερους από 900 εκατομμύρια χρήστες αλλα κατά πολλούς πρόκειται να απειληθεί σύντομα η κυριαρχία του. Βεβαια πολλοί αμφισβητούν την πραγματική δυναμική των social media καθώς σε δείγμα 100.000 λογαριασμών οι περισσότεροι από αυτούς, που φτάνουν σε ποσοστό 53%, βρέθηκαν να είναι ανενεργοί ή απενεργοποιημένοι.

Φθηνές κλήσεις από την Google
Την πραγματοποιήσει οικονομικών η ακόμα και δωρεάν τηλεφωνικών κλήσεων μέσα από το Gmail ανακοίνωσε η Google. Συγκεκριμένα όσοι χρηστες διαθέτουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κλήσεις σε όσα σταθερά και κινητά τηλέφωνα επιθυμούν.
Για το πρώτο διάστημα οι κλήσεις θα είναι δωρεάν για ΗΠΑ και Καναδά, ενώ για Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία το κόστος θα είναι 2 σέντς ανά λεπτό. Η νεα υπηρεσία θα εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά της σελίδας του Gmail. Κάνοντας κλίκ στο σχετικό εικονίδιο, θα εμφανίζεται ένα τηλεφωνικό πληκτρολόγιο στην οθόνη που θα χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση της κλήσης.

Η επανάσταση του 3D
Η τεχνολογία που ποντάρουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων είναι αυτή με τις οθόνες τριών διαστάσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τεχνολογία 3D θεωρείται ότι θα επιφέρει επανάσταση ανάλογη της μεταβάσεις από τις άσπρο μαύρες τηλεοράσεις στις έγχρωμες.
Γνωστες εταιρείες όπως LG, Sony, Samsung και Philips άρχισαν ήδη να παρουσιάζουν τα πρώτα μοντέλα με 3D οθόνες σε εκθέσεις ηλεκτρονικών όπως το Consumer Electronic Show. Βεβαια ακόμα είναι νωρίς για μια τέτοια τεχνολογία γιατί οι πωλήσεις LCD τηλεοράσεων είναι ακόμη ισχυρές εξαιτίας των μεγάλων προσφορών από τα πολυκαταστήματα και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις για την εκπομπής 3D σήματος. Το Hollywood όμως προβλέποντας το μέλλον της τηλεοπτικής βιομηχανίας άρχισε ήδη με το Avatar την παραγωγή 3D κινηματογραφικών ταινιών.

Νέος Browser από την Google
Chrome, ονομάζεται ο νέος πολλά υποσχόμενος browser της Google, που μπαίνει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού προσπαθώντας να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο χρηστών του διαδικτύου. Με πλεονεκτήματα την ταχύτερη εμφάνιση σελίδων και την άμεση εκτέλεση εφαρμογών ιστού, απειλεί την παντοδυναμία του Explorer.
Η εγκατάσταση πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα μιας και ο Chrome ανιχνεύει αυτόματα τον Web browser που χρησιμοποιείτε και σας κατευθύνει καθ' όλη τη διαδικασία. Η διάταξη του browser της Google είναι ιδιαίτερα απλή και λιτή, δίνοντας έμφαση στην απλούστερη και άμεση λειτουργία του ακόμα και από τον πιο αδαή χρηστη. Χρησιμοποιώντας μόνο δύο εικονίδια στα δεξιά της μπάρας διευθύνσεων μπορείτε να εκτελέσετε όλες τις λειτουργίες του προγράμματος. Ακόμα έχετε την δυνατότητα να διακοσμήσετε τον Chrome με χρώματα, μοτίβα, εικόνες και έργα τέχνης.

Οι εταιρείες κολοσσοί του Ίντερνετ
Όταν πριν μερικά χρονια τα αμερικανικα πανεπιστήμια συνδέονταν μεταξύ τους δημιουργώντας το ARPAnet, τον πρόγονο του σημερινού διαδικτύου, κανεις δεν μπορούσε να φανταστεί την αλματώδη εμπορική ανάπτυξη που θα είχε η νέα τεχνολογία.
Εταιρίες που σε λίγα χρονια εξελίχθηκαν σε οικονομικούς κολοσσούς με κέρδη που αντιστοιχούν στο ΑΕΠ μικρών χωρών δημιούργησαν μια ουσιαστικά νέα οικονομία.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Google που εκτος από μηχανή αναζήτησης είναι μια πλατφόρμα υπηρεσιών που φιλοδοξεί να είναι η πρώτη επιλογή όλων των χρηστών του Ίντερνετ. Η χρηματιστηριακή της αξια ανέρχεται στα 211 δισ. δολάρια.
Το eBay είναι ο διαδικτυακός τόπος δημοπρασιών με τα 19 εκατομμύρια διαθέσιμα προϊόντα και τους 90 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Χρηματιστηριακή αξία: 48,6 δισ. δολάρια.
Το Yahoo! είναι η άλλη μεγάλη μηχανή αναζήτησης που ανταγωνίζεται το Google με χρηματιστηριακή αξία: 41,1 δισ. δολάρια.
Το Amazon.com διαδικτυακός τόπος πωλήσεων, βιβλίων, CD και DVD με περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες σε 250 χώρες. Χρηματιστηριακή αξία: 36,8 δισ. δολάρια
Το Facebook παρέχει υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν προσωπικές ιστοσελίδες και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Χρηματιστηριακή αξία: 15 δισ. δολάρια.

Χάπι ρομπότ θεραπεύει αποτελεσματικά
Το "έξυπνο" χάπι σύμφωνα με ολλανδούς επιστήμονες αναμένεται να βελτίωση την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμακευτικών ουσιών αφού θα μπορεί να απελευθερώνει μικρότερες δόσεις ακριβώς στο σημείο που πάσχει ο οργανισμός μειώνοντας στο ελάχιστο τις όποιες παρενέργειες.
Το iPill όπως ονομάζεται κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της Philips και περιέχει μικροεπεξεργαστή, μπαταρία, αισθητήρες που αναγνωρίζουν από ποιο σημείο του εντέρου διέρχεται ανά πάσα στιγμή μετρώντας την οξύτητα, δεξαμενή φαρμάκων μαζί με αντλία και θερμόμετρο που καταγράφει την τοπική θερμοκρασία και μεταδίδει ασύρματα τις μετρήσεις σε εξωτερικό δέκτη. Η ολλανδική εταιρία πιστεύει ότι το iPill μπορεί να περάσει άμεσα στην παραγωγή.

Κατασκευάστηκε το πρώτο ρομπότ με ζωντανό εγκέφαλο
Ένα σημαντικό άλμα για την ρομποτική πραγματοποίησαν Άγγλοι επιστήμονες συνδέοντας για πρώτη φορα ένα μηχανισμό ρομπότ με ένα ζωντανό εγκέφαλο ποντικού. Αν και ο εγκέφαλος του ποντικού θεωρείτε πρωτόγονος είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει πολύ στην αναπτύξει της Cyborg τεχνολογίας.
Επιστήμονες του πανεπιστημιου Reading στην Αγγλία, κατάφεραν να συνδέσουν σε ένα μικρό ρομπότ εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιού που προόριζαν για την ερευνα τεχνικής νοημοσύνης. Το πρωτόγονο αυτό Cyborg με τους 100.000 νευρώνες στον εγκέφαλο του, άρχισε ήδη να κινείται στο χώρο, να τον μαθαίνει μέρα με την μέρα και να αποφεύγει τα εμπόδια που τοποθετούν οι ερευνητές εμπρός του.

Κινητά τηλέφωνα ...υδρογόνου!
Μετά τα υβριδικά αυτοκίνητα που ήδη άρχισαν να κατασκευάζονται σε λίγα χρονια θα διατεθούν σε εμπορική χρήση και τα πρώτα υβριδικά κινητά τηλέφωνα. Η τεχνολογία των κυψελών υδρογόνου θα προσφέρει στις συσκευές κινητών, ηλεκτρική ενέργεια για πολλούς μήνες.
Γάλλοι ερευνητές έχουν κατασκευάσει μικροσκοπικές κυψέλες υδρογόνου σε μέγεθος ενός μικρού αναπτήρα, ικανές να προσφέρουν αρκετή ενέργεια που να αντίστοιχη σε 35 φορτίσεις μια συμβατικής μπαταρίας. Η νέες συσκευές αρχικά θα λειτουργούν και με το παραδοσιακό σύστημα αλλα θα είναι σχεδιασμένες να εκμεταλλεύονται οποτε ο χρηστης το επιθυμεί και τις δυνατότητες τις νέας τεχνολογίας, των κυψελών υδρογόνου. Αναμένοντα να μπούν σε εμπορική χρήση έως το 2010.

Ασπίδα κατά του Εγκέλαδου
Μια πρωτοποριακή μέθοδο έγκαιρης προειδοποίησης για επερχόμενο σεισμό, ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημιου Πάτρας. Ξεκίνησε, η πιλοτική ανάπτυξη και εφαρμογή του στην περιοχή της Αττικής για την προστασία του δικτύου φυσικού αερίου.
Πρόκειται για το σύστημα Shields (Ασπίδα) που αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε από τον Καθηγητή Άκη Τσελέντη και τους συνεργάτες του. Σε γενικές γραμμές εδώ και πολλά χρονια ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τρόπους για να προφυλαχθεί από τις καταστροφικές συνέπειες ενός φυσικού φαινομενου όπως είναι ο σεισμός. Διαφορετικές μέθοδοι δοκιμάστηκαν από πολλούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αλλα η αξιοπιστία ήταν πάντα το μεγάλο τους πρόβλημα. Άλλοτε τα προγνωστικά σήματα εντόπιζαν πράγματι έναν επερχόμενο σεισμό άλλοτε πάλι αποτύγχαναν τραγικά. Έτσι οι επιστήμονες στράφηκαν σε μια νέα μέθοδο προειδοποίησης που εκμεταλλεύεται την πεπερασμένη ταχύτητα μεταδόσεις των σεισμικών κυμάτων που είναι της τάξης των 3-6 km/sec. Δηλαδή, πλέον δεν προσπαθούν να κάνουν πρόγνωση μέρες η μήνες πριν την εκδήλωση του σεισμού αλλα στην αρχή στα πρώτα δευτερόλεπτα της δημιουργίας ενός φαινομενου, αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε ήδη γνωστά ρήγματα στέλνουν σήμα προειδοποίησης με ταχύτητα 300.000 km/sec προς τις αστικές περιοχές. Η σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε σχέση με τα σεισμικά, μεταφράζεται σε κέρδος 20 με 25 δευτερολέπτων πριν το σεισμό που είναι πραγματικά υπερπολύτιμα για το αυτόματο κλείσιμο των βαλβίδων του δικτύου φυσικού αερίου για παράδειγμα. Είναι αναμφίβολα μια αξιέπαινη προσπάθεια που ας ελπίσουμε να αξιοποιθεί σωστά από την πατρίδα μας.

Ενέργεια από την θάλασσα
Στην Νορβηγία κατασκευάζεται μια πρότυπη μονάδα παραγωγής ενέργειας από την θάλασσα και πιο συγκεκριμένα η νέα τεχνολογία αξιοποιεί τη διαφορά αλατότητας ανάμεσα στο γλυκό και το θαλασσινό νερό.
Η "οσμωτική" ενέργεια χρησιμοποιεί μια μάζα γλυκού νερού και μια αλμυρού, οι οποίες διαχωρίζονται από μια ημιπερατή μεμβράνη. Εξαιτίας της διαφορετικής αλμυρότητας, ασκείται πίεση προς την πλευρά του γλυκού νερού με αποτέλεσμα η πίεση αυτή να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η νέα μορφή εναλλακτικής ενέργειας είναι φιλική προς το περιβάλλον, δεν εκπέμπει αέρια που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και μακροπρόθεσμα μπορεί να παράγει σταθερή ενέργεια και έτσι να βοηθήσει τον άνθρωπο να απαλλαγή από το πετρέλαιο και τα βρώμικα καύσιμα.

Οθόνη λεπτή σαν χαρτί...
Η Sony παρουσίασε την πιο λεπτή οθόνη που έχει κατασκευαστεί έως τώρα με πάχος μόλις 0,3 χιλιοστά. Η οθόνη είναι αρκετά εύκαμπτη και λυγίζει ενώ προβάλει έγχρωμο βίντεο σε ιδιαιτερα καλή ανάλυση.
Η ιαπωνική εταιρεία εξέλιξε την τεχνολογία TFT και βρίσκετε αυτήν την στιγμή μπροστά από τους ανταγωνιστές τις που πειραματίζονται στην νέα τεχνολογία για το "ηλεκτρονικό χαρτί". Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιές ακριβώς θα είναι οι εμπορικές εφαρμογές για τις πολύ λεπτές οθόνες όμως σίγουρο είναι ότι ενισχύουν το γόητρο της εταιρία παγκoσμίος.

Τεχνητή αφή για τα ρομπότ
Αμερικανοι επιστήμονες κατασκεύασαν συνθετικό δέρμα με την μέθοδο της νανοτεχνολογίας που θα δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής των ανθρώπων. Η νέα αυτή εφεύρεση αποτελείται από ένα λεπτό φιλμ νανοσωματιδίων χρυσού και θειικού καδμίου, που όταν δεχθεί πίεση εκπέμπει φως. Μια ειδική κάμερα συλλαμβάνει το φως αυτό και το μετατρέπει σε εικόνα. Κατά την διάρκεια μιας επίδειξης του συστήματος οι επιστήμονες πίεσαν το φιλμ με ένα αμερικανικό νόμισμα και ο αισθητήρας μπόρεσε να αναγνωρίσει με μεγάλη ακρίβεια την επιφάνεια του νομίσματος.

Echelon: Ο μεγάλος αδελφός είναι εδώ
Το Echelon, είναι ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης των επικοινωνιών με απεριόριστες δυνατότητες. Ευρύτερα γνωστό έγινε τα τελευταία 8 χρόνια, αλλα οι πρώτες υποκλοπές αρχίσαν το 1946 μετά τον B' παγκόσμιο πόλεμο. Έχει την τεχνολογική υποδομή να ελένχει κάθε επικοινωνία, από ενα απλό τηλεφώνημα μέχρι και τα email που στέλνουμε μέσο του διαδυκτίου. Στην αρχική του μορφή το σύστημα είχε την κωδική ονομασία "Shamrock", με πολύ περιορισμένες σε σχέσει με σήμερα δυνατότητες και σε αυτό συμμετείχαν η ΗΠΑ, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, αργότερα οι χώρες έφτασαν τις 30 και μεταξύ αυτών και η Ρωσία. Το Echelon χρησιμοποιεί 150 δορυφόρους οι οποίοι καλύπτουν κάθε γωνία του πλάνητη, τα ιπτάμενα ραντάρ (AWACS), Ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος μέσα στην θάλασσα και τέλος μεγάλους σταθμούς Ραντάρ που παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες μέσο δορυφόρων. Χαρακτηριστικό αυτόν τον σταθμών είναι οι ειδικές σφαιρικές κατασκευές διαμέτρου από 15 έως 18 μέτρα. Η δικαιολογία για την ύπαρξη του είναι ότι βοηθα στον "πόλεμο κατά τις τρομοκρατίας".
Ποιος όμως ελένχει αν το Echelon είναι εναρμονισμένο με την νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία του ιδιωτικού απορρήτου;

Τσιπ που διαβάζουν τη σκέψη
Μετά από πειράματα χρόνων σε πιθήκους που τους εμφύτευσαν τσιπ στον εγκέφαλο η Αμερικάνικη εταιρία Cyberkinetics Inc. κατάφερε να πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) για να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμών και σε ανθρώπους. Τα εμφυτευμένα τσιπ στους πιθήκους κατέγραφαν τη δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου την ώρα που οι πίθηκοι κινούσαν μοχλούς. Τα σήματα που καταγράφηκαν με την κατάλληλη επεξεργασία αργότερα επέτρεψαν την μετακίνηση με την σκέψη του κένσορα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα αναπτύξουν την τεχνολογία που θα επιτρέπει τον χειρισμό ενός υπολογιστή με την βοηθής τις σκέψης και μόνο. Ακόμα aσθενείς που βρίσκονται καθηλωμένοι για μακρό χρονικό διάστημα μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο και είναι απόλυτα εξαρτώμενοι από την μηχανική υποστήριξη θα μπορέσουν έτσι να βελτιώσουν την ζωή τους.

Πρόγραμμα H.A.A.R.P.
Ερευνητικό πρόγραμμα η υπερόπλο του Αμερικανικού Πενταγώνου; Τι είναι αλήθεια το πρόγραμμα HAARP;
Πρόκειται για το "High Frequency Active Auroral Research Program" την κατασκευή δηλαδή και την εγκατάσταση 360 κεραίων ύψους 24 μέτρων η κάθε μία και συνολικής ισχύος 1,7 Gigawatt στην Αλάσκα και το Πουέρτο Ρίκο, που εκπέμπουν ραδιοκύματα προς την ιονόσφαιρα. H ιονόσφαιρα είναι το στρώμα της ατμόσφαιρα που εκτείνεται πάνω από τα ογδόντα χιλιόμετρα ύψος και μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και που επιτρέπει τη ραδιοεπικοινωνία, καθώς ανακλά τα ραδιοκύματα. Το HAARP βομβαρδίζει, με ίσχυρη κατευθυνόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίας το ανώτερο στρώμα της ιονόσφαιρας, για την μελέτη των διαταραχων στις ραδιοεπικοινωνίες απο τις ηλιακές καταιγίδες. Οι επικριτές ομως του προγράμματος, μιλούν για μια ηλεκτρομαγνητική ασπίδα ως αντιβαλλιστικό σύστημα που δημιουργήθηκε μέσα στα πλαίσια της SDI (Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας) κατά την προεδρία του Ρ. Ρήγκαν. Ακόμα δίνει την δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό να μπλοκάρει όλα τα συστήματα επικοινωνιών μιας χώρας και να προκαλέσει "μπλακαουτ" στις εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμα σκοπός είναι η τροποποίηση της ιονόσφαιρας και ο επηρεασμός των καιρικών φαινομένων, με την πρόκληση τεχνητών καταιγίδων.

 

© e-catalog.gr - All Rights Reserved